Kolozsvári

Magyar

Diák

SZövetség

Kommunikáció Csoma Nórával

Május 15.-én kedden a KMDSZ Mentorprogramja egy újabb képzésen vehetett részt Csoma Nóra kíséretében, amely a kommunikáció témára összpontosult elsősörban. A hangulatot néhány feszültségoldó játékkal indítottuk, majd az Önkéntes Gálára kivetítve egy tervezetet is készítettünk a következő kérdések segítségével: Mi? -vagyis miből áll ez a rendezvény- Kinek? -kiket akarunk megszólítani általa- Mikor? -konkrét adatok az időpontot és annak körülményeit illetően- Hogyan?-Az esemény kommunikációjának lebonyolításában. A bemutatást pedig mindegyik csoport egy nem hétköznapi módon kellett megoldja, amelyen nagyon sokat nevettünk, de a legvégén mindannyian hasznos információkkal távoztunk.

Kali Anetta

Projektbemutató

Az idei Mentorprogram már hónapok óta fut, különböző összerázókon, képzéseken vettünk részt, de nekünk konkrétan, a felvételin kívül, eddig nem kellett bizonyítanunk, egészen mostanáig. Még az összerázó táborban hat csapatra lettünk osztva, mindannyian kaptunk egy-egy mentort akik az elmúlt hónapokban találkozókat szerveztek nekünk, hogy jobban megismerhessük egymást, összehangolódjunk. Nem sokkal szesszió után kaptuk meg az első feladatunkat, mint csapat: kitalálni és kidolgozni egy olyan projektet, ami még nem volt a KMDSZ életében.

Jól fogtak a képzések amiken a Mentorprogram keretein belül vehettünk részt, mert szinte mindegyik projektmenedzsmenttel, rendezvényszervezéssel volt kapcsolatos, úgyhogy a tanultakat is kamatoztatni tudtuk. Azt kaptuk házi feladatként, hogy egy minél egyetesmista közelibb, megvalósíthatóbb projektet dolgozzunk ki, elejétől végéig, minden részletre kitérve. Áprlis 16-án, hétfőn került sor ezeknek a bemutatására a K+ közösségi térben. Három csapat is jótékonysági ötlettel állt elő, volt egy csapat, ami a végzős egyetemisták jövőjére koncentált, egy csapat a KMDSZ YouTube csatornáját akarta felpörgetni hasznos videókkal, illetve egy olyan csapat, akik a KMDSZ-t egy környezetbarátabb irányba szerette volna téríteni. Mivel komoly munkát vártak tőlünk a szervezők, ők is ugyan ilyen komolyan álltak hozzá, öt fős zsűri értékelte a munkáinkat, kiknek tagjai jelenleg is KMDSZ közeli személyek, vagy esetleg a múltban voltak azok.

Végül a Wománok csapat kapta a zsűri díját, akik a Future Talk nevezetű projetjüket mutatták be, ők végezték el legjobban a “házi feladatot”. A zsűri viszont elmondta, hogy nagyon elégedettek voltak a munkáinkkal, szép és működőképes tervekkel álltunk eléjük.

Vaida Cynthia

Időmenedzsment képzés

A KMDSZ Mentorprogram keretein belül hétfőn Ugron Hanna képzésén vettünk részt, folytatva az időmenedzsmenttel a sorozatot. Előző héten foglalkoztunk a projektmenedzsmenttel és emellett nem feledkezhetünk meg az időmenedzsmentről, időbeosztásról. Fontos fogalmakat sajátítottunk el, mint pl.:tervezés, rendezvényszervezés, kivitelezés, humán erőforrások, monitoring és feedback.

A tanulás legegyszerűbb folyamata az, ha gyakorlatba ültetjük a tanultakat. Csoportokra oszlottunk és Gantt diagramot készítettünk az Önkéntes Gálára, kéthetes időintervallumokra bontva. Kipróbálhattuk saját magunkat egy komoly feladat megtervezésében és elméleti felosztásában, amely mindannyiunk számára hasznosnak bizonyult.

Kali Anetta

Projektmenedzsment képzés

Hétköznapjaink nem mások , mint projektek sorozatai. Megtervezni a napot, beosztani az időnket, ebédet főzni. Ez mind olyan tevékenység , amely alapos koordinálást ígényel ahhoz , hogy eredményes legyen. Azonban találkozunk olyan programokkal, eseményekkel, amelyek tervezése, szervezése illetve lebonyolítása kicsit profibb munkát ígényel.

Ehhez nyújtott segítséget a március 5-i képzés, amelyet Ugron Hanna projektmenedzser tartott. A képzés során olyan hasznos trükköket sajátíthattunk el, mint a célfa vagy a SWOT elemzés, amely alappillére a hatékony projektmenedzsmentnek. A projektmenedzsmenthez szorosan kapcsolódik az idő precíz beosztása, maximális kihasználása. így a következő lépés a profizmus irányába az időmenedzment képzés , amelyet izgatottan várunk !

Tankó Helén

Téli Majális beszámoló 2018

Első alkalommal kóstolhatott bele a KMDSZ Mentorprogram harmincnyolc résztvevője egy nagyszabású rendezvény szervezésébe, amely az 5. Téli Majális volt, a már megszokott Törökvágáson január 13-án.

Előző években a program keretein belül, önállóan meg kellett szervezzék a KMDSZ Szülinapokat, ám idén ezt felváltotta a Téli Majális. Természetesen ez esetben egy tapasztalt főszervezővel és további lelkes jelentkezőkkel együtt dolgoztak a rendezvény megszervezésén.

Több hetes előszervezésben többek között a mentorprogramosok eldönthették, hogy milyen szerepet vállalnak az előkészületekben és a lebonyolításban. Megtanultak egy csapatot vezetni, csapatban dolgozni, kitalálni játékokat, ezekhez megfelelő leírást, kelléklistát készíteni úgy, hogy az az adott kereteken belül maradjon. Ezen kívül megtanulták, hogy összességében, hogyan is néz ki egy nagyobb rendezvény felépítése.

A helyszínre érkezés után a szervezők megkapták a meleg és divatos szervezői sapkájukat, amely jelezte a játékosoknak, hogy kihez is kell fordulni a kérdésekkel. Mindenki szorgosan nekifogott a játéka előkészítéséhez: elfoglalták a szükséges területet, felépítették a pályát, ellenőrizték kellékeiket. Volt aki koktélokat kevert, volt aki citromba pumpált alkoholt, volt aki szívószálakat és jégkocka fagyasztót készített elő, míg más már a tejszínhabot rázta fel, várva a csinos kis arcokat.

A szervezők elfoglalták helyüket izgatottan várva a csapatokat, hiszen akkor érezhették igazán munkájuk eredményét, mivel ezt a csapatok reakciói tükrözhették legjobban. Egyszerre több játék futott párhuzamosan, a szervezők és résztvevők betöltötték Törökvágást. A stációk között lévő táv olykor nehézségeket okozott nem csak a résztvevőknek de a szervezőknek is. Gyakran láthattunk vízszintbe elhelyezkedő, nevető vagy bosszús arcokat, ugyanis reggelre beköszöntött a tél, de délutánra inkább meggondolta magát és visszavonult. A hóból sár lett, a dombokból ellenségek. Ennek ellenére felhőtlen maradt a hangulat.

A rossz idő és a sár mellett, a mentorprogramosok egyéb akadályokkal is találkoztak, amelyek általában felmerülhetnek egy rendezvény során. Ezek megoldása azonban elősegítette azt, hogy a jövőben hatékonyan és gyorsan reagáljanak a felmerülő problémák esetén. A szervezők egyik találkozópontját a forralt bortól gőzölgő bogrács jelentette, amiből bátran lehetett meríteni, a felmelegedés céljából. A játékok közt lévő szabad percekben a szervezőcsapatot gőzölgő pizza várta a fáradalmas munkáért cserébe.

A rendezvény keretén belül a mentorprogramosok megtanulhattak csapatban dolgozni, embereket koordinálni, együttműködni a résztvevőkkel és főként felelősséget vállalni a munkájunkért. Mindenképp egy olyan tapasztalatot szerezhettek melyből merítkezhetnek a jövőben, ugyanis még sok feladat áll előttük.

Vásárhelyi Melinda

Események
Hírlevél

Ha semmiről sem szeretnél lemaradni, iratkozz fel hírlevelünkre!

feliratkozás
PEK

Keresel lakást Kolozsváron? Vagy talán bérbe szeretnél adni lakást / szobát?

56 hirdetés
Facebook
Támogatók